Община Минерални бани
Официален сайт

ТуризъмОБЩИНА МИНЕРАЛНИ БАНИ, ОБЛАСТ ХАСКОВО
ОБНОВЕНА И АТРАКТИВНА ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ


Местоположение: Намира се в Южна България, на 18 км. от гр.Хасково и на 90 км. от границите с южните ни съседки - Турция и Гърция.

Площ: 214 664 дка.,разположена в северната част на Източни Родопи - с най-висок връх „Аида” /859м.н.в./

Население: 12 села, с население 7500 жители

Общинският център – Минерални бани е национален балнеолечебен курорт

Климат – смекчен континентален - мека зима, топло лято и продължителна есен – благоприятен за отдих и балнеолечение през всички сезони.

Чиста околна среда – липса на замърсители на въздуха и наличие на прекрасна горска растителност, даряваща курорта с кристално чист въздух и естествена красота.

Община Минерални бани - обновена и атрактивна туристическа дестинация Община Минерални бани - обновена и атрактивна туристическа дестинация

ТРАНСПОРТНА ДОСТЪПНОСТ

Пътната мрежа в общината се състои от асфалтови пътища в отлично състояние.

По маршрут Хасково – Минерални бани, ежедневно, през два часа, пътуват автобуси, като от гр. Хасково има връзка и с железопътен транспорт.

През Минерални бани минава по-краткия  път  от София и Пловдив за Кърджали и ГКПП Маказа

Ежедневно през Минерални бани  преминават  луксозни автобуси на няколко транспортни фирми от София и Пловдив за Кърджали, Златоград и обратно. Те  осигуряват директен транспорт на туристите от тези градове до Минерални бани.

В близост /от с.Крепост – 27км./ е връзката на курорта с автомагистрала „Марица” -  София – Истанбул.

Община Минерални бани - транспортна достъпност

Разстояния в километри до някои по важни точки:

• до София – по автомагистрали „Марица”и „Тракия” - 222 км. 

• до гр. Бургас - /Стара Загора – 75 км/ и по автомагистрала „Тракия” –  227 км.

• до гр. Пловдив – по главен път Е-80  - 74 км./най-близкото летище/

• до гр. Одрин - по автомагистрала „Марица” – 120 км.

• до ГКПП Маказа – 87 км.

ДОСТЪП ДО ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ

Община Минерални бани - достъп до туристически обекти

Достъпът до значими туристическите обекти в Минерални бани е по асфалтов път.

Другите интересни културни и природни забележителности на територията на общината са обхванати в шест новоизградени екопътеки.

До тях се достига пеша или с високопроходими автомобили.


Разстояния до близки атрактивни туристически обекти, прилежащи към съседни територии:

Гостите на Минерални бани имат възможност да посетят по време на своя престой, близки до курорта интересни забележителности, като:

• „Статуята на Богородица” в гр.Хасково - на 18 км.

• Древния свещен град „Перперикон” - на 50 км

• „Извора на Нимфите” край с.Каснаково - на 20 км.

• „Александровска гробница” - на 40 км

• „Каменните гъби” край с.Бели пласт - на 25км.

• „Храма на Орфей” край с.Татул - на 65 км.

• „Тракийската гробница” край с.Мезек - на 100 км.

МИНЕРАЛНА ВОДА, ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА БАЛНЕОЛЕЧЕНИЕ

Минералната вода – най-ценното природно богатство на района -  е  хипертермална – 54 - 59°С и е уникална по своя химичен състав и лечебни свойства.

Националният курорт Минерални бани е профилиран за лечение на заболявания на периферните артерии от органичен и функционален тип – болест на Бюргер, ендартрити, облитерираща атеросклероза, болест на Рейно, състояния след тромбофлебити, вегетативни и диабетни ангеопатии, склеродермия и др.

Освен тези, с отличен резултат се повлияват следните заболявания:

•   Опорно – двигателен апарат – ревматизъм, артрит, болест на Соколски-Буйо

•   Ставни заболявания – артрози, състояния след счупване на кости, полиартрити, болест на Бехтерев

•   Периферна нервна система – радикулит, полиневрит, ишиас, лумбаго, плексити, дископатия и дискова херния

•   Гинекологични заболявания – възпалителни процеси на яйчниците, стерилитет

•   Кожни заболявания – екземи, псориазис вулгарис,  дерматити, кератодермия, уртикарии

Минералната вода се прилага и питейно при пясък в бъбреците, хроничен гастрит и колит, язвена болест, стомашно-чревни заболявания, възпаления на жлъчка и черен дроб.

Подходящи места за провеждане на водолечение и балнеопроцедури са Балнеохотел „Божур” към ПРО ЕАД, СБР „Айлин” и Обществена баня с минерална вода. В много от  местата за настаняване се извършват СПА процедури с минерална вода.

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО

РИМСКА КРЕПОСТ «СВЕТИ ДУХ»

РИМСКА КРЕПОСТ "СВЕТИ ДУХ"

Намира се в  Минерални бани,  съществува от ІІ в. и има богата история. Селището носи славата си на балнеоложки център от епохата на римляните.  В тази местност са открити следи от античен град – Топлицос /12 000 жители/, възникнал през ІІ в. около топлите минералните извори. Още тогава термалните извори привличали хората с целебния си ефект за ревматични, периферно – съдови, опорно – двигателни, гинекологични и други заболявания. Крепостните стени заграждат  пространство от около 5 дка. и са служили за отбрана на селището.

СТЪПКАТА НА БОГОРОДИЦА

СТЪПКАТА НА БОГОРОДИЦА

Изсечена е в скала, в центъра на Минерални бани - дълга 2 метра, дълбока 1 метър и широка 0,75м. Според историците това е старинен саркофаг, а според местното население това е “чудодейната стъпка” на Богородица. Хората вярват, че това място има лечебна сила, носи късмет и сбъдва желания, затова, почитат това свято място и оставят конец или парче от дрехата си за здраве и щастие.

"ОРЛОВИ СКАЛИ"

ОРЛОВИ СКАЛИ

Намира се в землището на с. Сърница, представлява комплекс от интересни и величествени скали, някои от които достигат 30-40 м. височина.

Това е скален феномен, наподобяващ средновековен замък със здрави кули.

На много от скалите са издълбани трапецовидни култови ниши, а по перифериите на скалите от древните хора са изсечени интересни скални човешки профили.

Според известната историчка от НАИ към БАН, проф. Ана Радунчева, това е древно светилище, което е съществена част от една светилищна система в Източни Родопи, датираща още от 4-тото хилядолетие преди Христа.


 

ОРЛОВИ СКАЛИ

МЕСТНОСТ "ХАСАРА" - ДРЕВНИЯ ГРАД НА СЛЪНЦЕТО

Най-голямото тракийско скално светилище в Хасковска област, включващо скална гробница,     олтари, жертвеници, шарапани и множество скални ниши. се намира в местността „Хасара”/Алтън тепе/, в близост до с. Ангел Войвода, община Минерални бани.

Древният култов комплекс е своеобразен град на Слънцето. Той е умалено копие на комплекса в Татул, но около пет пъти по малък. Свързан е с културата на скалните хора, които са обитавали Източни Родопи. Според известният археолог и изследовател проф. Николай Овчаров между Градът на Слънцето край Минерални бани и култовите комплекси в Перперикон и Татул определено е имало връзка. Според него,  култовият комплекс има огромен туристически потенциал и е откритие от европейска и световна величина. Все още е в процес на разкопки  и проучвания.

МЕСТНОСТ «ХАСАРА» - ДРЕВНИЯ ГРАД НА СЛЪНЦЕТО МЕСТНОСТ «ХАСАРА» - ДРЕВНИЯ ГРАД НА СЛЪНЦЕТО

 

"ШАРАПАНИ"

ШАРАПАНИ

Скални вдлъбнатини в скалите, направени от хората, с дълбочина 20-70 см. и диаметър 50-180 см.

Всяка шарапана се състои от две нееднакви басейнчета с наклонен под и каналче.

За използването на тези интересни съоръжения има две теории: според едната това са винарни (за мачкане на грозде за вино), а според другата – при рудодобив, за пречистване на стритата руда с вода с цел добиване на злато.

Според историци, шарапаните са синхронни с мегалитните паметници (от I-II хилядолетие пр.Христа)

 

ЦЪРКВИ

ОРЛОВИ СКАЛИ

Църквите „Св. Никола” в с. Сърница и „Св. Атанасий” в с. Сусам  със своята старинна архитектура и ценни стенописи имат висока културна и художествена стойност и представляват голям интерес за любителите на старинната архитектура и стенопис.

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И РЕЗЕРВАТИ

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И РЕЗЕРВАТИ

•   Поддържан резерват "БОРАКА" - има площ 12,7 ха. Целта на създадения резерват е опазване на вековна, естествена,  саморазмножаваща се гора от черен бор. Средната възраст на дърветата е между 120г. и 150г. <

•   Защитена местност „АИДА” - представлява естествена, вековна, семенна букова гора. <

•   Природна забележителност "ПРОБИТИЯ КАМЪК" - комплекс от интересни скални образувания. Наподобява на чудните мостове на Еркюприя , с тази разлика, че се намира на било, а не на дефиле / река/. Освен отвора, има и голяма закрита пещера.

•   Природна забележителност ''НАХОДИЩЕ НА МОМИНА СЪЛЗА И БОЖУР'' – представлява  естествено  находище на момина сълза и див божур

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И РЕЗЕРВАТИ

ЕКОПЪТЕКИ

За любителите на природата и културното ни наследство, на територията на общината има изградени шест екопътеки с различни маршрути, които обхващат значими природни и културни забележителности. Районът е богат на много мегалитни паметници, останки от най-древната европейска цивилизация – култови ниши,скални гробници, шарапани и намиращите се в близко съседство с тях светилища  и крепости. По екопътеките има изградени кокетни кътчета за отдих с пейки, беседки и места за барбекю сред природата. Повечето от тези кътове са разположени на места с панорамен изглед към красивите гори на Източни Родопи.

Екопътека „Боян Ботево – Петте чучура – Орлови скали”
Екопътека „Боян Ботево – Петте чучура – Орлови скали”

Екопътека „Сърница – Ангел Войвода”
Екопътека „Сърница – Ангел Войвода”

Екопътека „Сърница – Купена – Орлови скали”
Екопътека „Сърница – Купена – Орлови скали”

ТЕРАРИУМ

ТЕРАРИУМ

Интересно място за деца и възрастни е новопостроения модерен „Терариум”, разположен в парк  „Топлика”.

В него посетителите могат да разгледат постоянната експозиция от различни екземпляри земноводни и влечуги, които реално не могат да бъдат наблюдавани в природата продължително време.

Това са зелена игуана, скален питон, жълта парагвайска анаконда, гърмящи змии и мн.др.

„ЧИФТЕ БАНЯ”

„ЧИФТЕ БАНЯ”

В непосредствена близост до терариума е разположена и друга интересна туристическата атракция, която е с минерална вода и е наречена „Чифте баня”.

През нощта, на фона на тиха приятна музика, ефектни лазерни лъчи осветяват двете басейнчета, пълни с минерална вода, която пада в тях от два огромни атрактивни душа.

БАСЕЙНИ

Басейн „Дейзи” Басейнов комплекс „Олимпик”

Три нови модерени басейнови комплекси с минерална вода привличат хиляди посетители през летния сезон.

•   Басейнов комплекс „Олимпик” – включва  басейн с олимпийски размери, детски басейн със сектори за деца от всички възрастови групи, джакузи на открито, детски кът, открит бар-бистро и стаи за отдих.

•   Басейн „Дейзи” – атрактивен басейн с джакузи, детски басейн и лечебен басейн.

•   Басейн „Мирамар” – модерен басейн с морски пясък и сламени чадъри.

Басейн „Мирамар” Басейни в Минерални бани

ПАРКОВЕ

По проекти на общината, реализирани през последните години, почти всички паркови площи са реконструирани и модернизирани – с прекрасни цветни алеи и зелени площи ,спортни и детски площадки, фитнес-уреди на открито, беседки, пейки, видеонаблюдение.

Парк в Минерални бани Парк в Минерални бани

КУЛТУРНИ ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ

В общинския център Минерални бани се провеждат ежегодно редица, значими за развитието на туризма, културни празници, конкурси и фестивали:

•   „Празника на минералната вода, здравето и красотата” - официален двудневен празник на общината, провежда се в дните петък и събота на последната седмица на месец август и е посветен на уникалната лечебна минерална вода. Празника е с богата и разнообразна програма, включваща интересни прояви като минимаратон Хасково –Минерални бани, Конкурс за красиво и хармонично тяло, парад на ретроавтомобили, участия на изестни певци и артисти.

•   Международен детски етнофестивал - „Децата на Балканите – с духовност в Европа” – провежда се  на 31 май и 1 юни, с насоченост към загърбване на етническите различия и възпитаване на етническа и религиозна толерантност у всички деца, с над 2000 участници от страната и чужбина – Турция, Македония, Гърция, Сърбия, Румъния, Хърватска, Молдова, Грузия, Полша и др. Тази година се проведе 16 – тия етнофестивал, с гости- участници  - деца и от Индия.

Международен детски етнофестивал - „Децата на Балканите – с духовност в Европа” Международен детски етнофестивал - „Децата на Балканите – с духовност в Европа”

•   Национален конкурс „С песните на Недялка Керанова” – представлява голям интерес за любителите на българската народна музика, за първи път се организира през 2015 година в чест на творчеството на великата народна певица – родена и израснала в с. Татарево, община Минерални бани. Конкурсът се провежда през месец юли.

•   Фестивал „С хоро на гроздобер” – фестивал за надиграване на групи за български народни хора от цялата страна, провежда се в края на месец септември. Фестивалът е съчетан с възстановка на древнотракийски ритуал - бране на грозде и мачкане на гроздето в древните „Шарапани” от боси девойки. Всички участници в ритуала са облечени в тракийски одежди и са накичени с венци от лозови листа.

Фестивал „С хоро на гроздобер” Национален конкурс „С песните на Недялка Керанова”

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ И ПЕРСПЕКТИВИ ЗА ТУРИСТИЧЕСКО РАЗВИТИЕ

Общината  осигурява възможност за организирано посещение с водач,  на групи, по екопътеките и туристическите обекти и атракции. По предварителна заявка, за туристите могат да бъдат организирани  - яздене на коне, стрелба с лък, спортен риболов  и др.

Перспектива за туристическо развитие: 

•   Изграждат се по-висококатегорийни обекти за настаняване с модерни СПА центрове

•   Обособяване на ТИЦ

•   Модернизиране на спортната база

Възможности за организиране на свободното време Възможности за организиране на свободното време

 

За общината

Предстоящи събития